Jan 24, 2013

NOMADOSOPHY Reviewed by DORIS MIRONESCU for SUPLIMENTUL de CULTURA


Established literary critic and historian Doris Mironescu has shrewdly reviewed our latest collection for the Iasi-based cultural journal, comparing MARGENTO to a Transatlantic Cruise Liner. (Romanian)

Transatlanticul Tanasescu
                                                                                            Doris Mironescu
Nomadosofia, volumul poetic bilingv de peste 350 de pagini publicat anul trecut de entitatea colectiva Margento (in fapt, de poetul Chris Tanasescu, lider al grupului de poezie-pictura-jazz-rock cu acelasi nume), este mai mult decit o carte. Este un eveniment care ar trebui sa dea de gindit. Volumul se profileaza ca unul dintre virfurile experimentale ale poeziei romanesti de astazi.


Ocazia poate fi folosita pentru a incerca sa intelegem in cite moduri se (mai) poate experimenta cu poezia, ce limite sint de infrint, care perete considera poetul ca trebuie spart ca sa deschida orizontul prea ingust – caci acesta e rostul experimentului, sa redefineasca marginea, rupind-o.

In primul rind e de observat ca Tanasescu refuza identitatea de autor al Nomadosofiei, punind in fata numele colectiv al trupei sale: cartea e scrisa de “Margento”, iar anexa lamuritoare de la final prezinta “trupa si traducatorii”, o serie lunga de nume intre care nu apar doar componentii propriu-zisi ai formatiei de pictopoezie rock, ci si multi altii. Philip Levine, Robert Pinsky, O. Nimigean, Charles Simic, David Baker, Claudiu Komartin, Iulia Militaru apar in carte alaturi de alti contributori, precum Apollinaire, Ibn Battuta, Elizabeth Bishop, Salvatore Quasimodo, Hafiz, Frank Zappa... CITESTE MAI DEPARTE...... 

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...