Jan 19, 2011

taste&haste: LA JOLLA (California)


La Jolla [la hoya] este o suburbie a orașului San Diego, aflată la 12 de mile nord de centru, pe coasta Pacificului.

There are no poets in that zipcode”, ne-a tăiat repede elanul un prieten american, care și el se cam schimba la față când venea vorba de zona respectivă. De invidie, evident. Numele locului vine din spaniolă și înseamnă bijuterie. Consiliul lor local a avut un copywriter bun.

Ca să ajungi acolo, îți ia o oră de mers cu autobuzul. Linia 30 are 3 tipuri de călători: hippioți (care coboară în Pacific Beach, la mama surfului), studenți (care coboară la capăt, în campusul University of California) și gură-cască (așa cum suntem noi). Locuitorii din La Jolla circulă cu Lexus sau Mercedes.

Oriunde ai coborî în La Jolla, rămâi trăsnit. Nu numai pentru că priveliștea este extraordinar de frumoasă, dar americanii cu bani și-au construit niște case mega-deștepte. Fiind o zonă de coastă stâncoasă, vilele sunt construite pe trepte, astfel încât majoritatea familiilor au o priveliște fantastică la ocean. Ba chiar și câinii lor.


În toate curțile mișună mexicani. Adică grădinari, cameriste, bucătari etc. Deci totul este în perfectă ordine. Deși totul este high-end si păzit până-n dinți, poți face poze după placul inimii. Asta ca să îți aduci aminte că banii pot fi cheltuiți și cu cap, nu numai pe planuri de case cu creneluri, zigurate, turnulețe și marmură.

Chiar dacă este așezată într-o zonă stâncoasă, La Jolla are 11 kilometri de plajă cu nisip fin. Din când în când, plaja este întreruptă de zone sălbatice, unde se odihnesc foci, pelicani, pescăruși și alte păsări marine.

The Scripps Institute of Oceanography deține o bună parte din plajă, pe care a declarat-o rezervație bio-marină. Așa că la nici 10 metri de mal, apa mișună de pești de toate soiurile și culorile. În zona cunoscută azi sub numele de Children's Pool Beach, în 1931 a fost contruit un zid care intră în mare, creând un fel de golfuleț și, în același timp, o zonă mai sigură pentru copii. Focile sunt primii copii care profită.


În episodul următor: Beri de California.

1 comment:

  1. Suuper!!! Pana sa ajung la capatul povestii, chiar ma intrebam cum de-a devenit Poetul atat de pragmatic si direct in descrieri:)
    S-a dovedit ca de fapt scria consoarta :)
    De altfel, foarte la obiect! Chiar mi-a placut!
    Long live La Jolla! Si gura-casca odata cu ea!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...